Tájékoztatjuk Önöket, hogy a www.balatoncsillagvizsgalo.hu honlap a Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpont archív oldalaként a 2010-2019 közötti időszak munkáját mutatja be.

Köszönjük eddigi figyelmüket!

Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület
Látogatás facebook oldalunkra

A Nitrokémia Csillagvizsgáló

A hatvanas években Kulin György nevével fémjelzett időszakban számos obszervatóriumot alapítottak hazánkban, amelynek keretében 1967-ben felavatásra került a Nitrokémia Csillagvizsgáló is. Létrehozásában a Nitrokémia Ipartelepek vegyipari nagyvállalat támogatása  mellett amatőrcsillagászok és a gyári dolgozók, diákok önzetlen társadalmi munkája járult hozzá. A csillagvizsgáló alapítója és vezetője Bencze Sándor amatőrcsillagász volt, aki korábban a szombathelyi Gothard Jenő Csillagvizsgálót is igazgatta. Az intézmény a kor elvárásainak megfelelő műszerezettséggel rendelkezett; vezetését Lendvai László vegyészmérnök 1967-től látta el. Rövid időn belül a megye csillagászati ismeretterjesztésének központja lett. A fő műszerrel, a 300/2265-ös Newton-reflektorral és egy 110/750-es Zeiss-refraktorral a tetőteraszon rendszeres távcsöves bemutatásokat szerveztek, és bekapcsolódtak a budapesti Uránia, később az Albireo Amatőrcsillagász Klub megfigyelési programjaiba is. A Debreceni Napfizikai Obszervatóriummal a napfolttevékenység vizsgálatában, a Balatonfüredi Szívkórházzal a naptevékenység földi hatásainak vizsgálatában, a Penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriummal a kozmikus háromszögeléses mérésekben működtek együtt. A rendszerváltás után az elmaradó anyagi és humán támogatás hiányában az intézmény bezárt, állaga leromlott. A településen a mozgalom továbbra is aktívan működött a Magyar Csillagászati Egyesület Balatonfűzfői Helyi Csoportja keretében; népszerűek voltak a találkozók, közös észlelési akciók, előadások és távcsöves bemutatók látványos csillagászati jelenségek alkalmával.

A Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpont Újjászületése

Régi álom vált valóra Balatonfűzfőn, ahol az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) LEADER programjának keretében kiírt pályázaton a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete VÁCISZ 53,3 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az egykori csillagvizsgáló épületének felújítására, és LEADER Kultúrközponttá való átalakítására. A projekt gazdája a VÁCISZ, a terveket az ingatlan tulajdonosa, Balatonfűzfő Város Önkormányzata rendelte meg, és a Fűzfő-Terv Kft. készítette, az építési kivitelezési munkákat az ESJ Kft. végezte.

A Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpont kínálatai

A Kulturális Központ új turisztikai attrakcióval és közösségi térrel gazdagítja Balatonfűzfő városát, várja a kultúra és tudomány iránt érdeklődő közönséget. Célunk a LEADER szellemiség jegyében kulturális, közösségi és ismeretterjesztő programok szervezés, civil- és vállalkozói tanácsadó szolgálat működtetése. A Balaton Csillagvizsgáló - LEADER Kultúrközpont kiemelt célja, hogy a LEADER szellemiség jegyében teret biztosítson helyi közösségi kezdeményezéseknek, támogassa a civil-, vállalkozói és önkormányzati fejlesztési szándékokat. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tagjaként vidékfejlesztési információs pontot működtetünk. A Veszprémi Civil Házzal együttműködve erősítjük a civil szféra tevékenységét térségünkben. Egyesületünk havi rendszerességgel nyílt napokon kulturális programokat szervez minden korosztály számára. Közművelődési programokkal állandó és időszaki kiállításokkal várjuk a hozzánk látogatókat, minden korosztályban. Intézményünkben a legkisebbeket, interaktív játékszoba várja. Közösségi internet hozzáférést is biztosítunk vendégeinknek.

A csillagvizsgáló hatméteres kupolájábanban Fornax 100 mechanika kapott helyet, amelyen egy 12 hüvelykes Meade ACF katadioptrikus reflektor és egy 10 cm-es apokromát ad majd lehetőséget az égbolt szépségeibe való betekintésre. Emellett digitális kamerákkal is rendelkezünk, amelyeknek kipróbálására lehetőséget biztosítunk. Nyitvatartási időben szakember vezetésével távcsöves bemutató látható.

Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpont / Csillagfény Kávézó

A hozzánk látogatók kiszolgálásáról a „Csillagfény kávézó” gondoskodik, amelynek teraszáról balatoni kilátásban gyönyörködhetünk egy földgömb típusú ekvatoriális napóra "társaságában". A Csillagfény kávézó impozáns tetőteraszával kellemes környezetben várja kedves vendégeit.

Látogasson el hozzánk, legyen Önnek is része ebben az egyedülálló Balaton parti csodában!

Képek