Tájékoztatjuk Önöket, hogy a www.balatoncsillagvizsgalo.hu honlap a Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpont archív oldalaként a 2010-2019 közötti időszak munkáját mutatja be.

Köszönjük eddigi figyelmüket!

Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület
Látogatás facebook oldalunkra
Hírünk az univerzumban - Balaton a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon
2017. szeptember 7.
Igen, nem tévedés, nem elgépelés. 2017.08.07.-től a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon a „mi” Balatonunk neve is megtalálható! A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) illetékes bizottsága (Working Group for Planetary System Nomenclature) a Titán északi pólusának térképén a 82,9 fok északi szélesség és a 87,5 fok hosszúságnál található egyik metán-szénhidrogén tavat a Balatonról nevezték el.
Az alábbi térképrészlet közepén a Titán északi pólusának közelében látható a Balaton Lacus nevű szénhidrogén tó
Mérete kisebb a valóságos Balatonnál (35,6 km átmérőjű). Jelenleg a Titánon 255 hivatalos elnevezést találunk, köztük 80 szénhidrogén tó földi tavakról lett elnevezve. Igazán örvendetes hír ez, hogy most már a (2242) Balaton kisbolygó mellett a Titánon egy valóságos tó is viseli kedvenc tavunk nevét – a mi Csillagdánk pedig a Balaton nevét!
Az alábbi térképrészlet közepén a Titán északi pólusának közelében látható a Balaton Lacus nevű szénhidrogén tó.
Összeállította: Kocsis Antal (Balaton Csillagvizsgáló és Leader Kultúrközpont, Balatonfűzfő)
Forrás:
Titán (görög Τιτάνας) a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Naprendszer második legnagyobb holdja a Ganümédész után. 1655március 25-én a holland csillagász, Christiaan Huygens fedezte fel. A holdak közül a Holdon kívül ezelőtt csak a Jupiter Galilei-holdjait ismerték. A Titán az egyetlen, sűrű légkörrel rendelkező hold a Naprendszerben. Egészen a közelmúltig ez a légkör megakadályozta a Titán felszínének optikai vizsgálatát, de az amerikai-európai Cassini–Huygens küldetés nemrégiben új adatokkal szolgált a felszínéről, és további adatokat közöl folyamatosan a holdról. A felszínére az űrszondapáros Huygens nevű európai leszállóegysége szállt le. forrás: wikipedia
 
« vissza